P1907 "Lee Enfield"

Technische details :

Totale lengte : 554 mm
Lengte lemmet : 435 mm
Doorsnede loopring : 16.5 mm

Bedoeld voor gebruik op : SMLE No. 1

Algemene info :

In het Britse leger werd de bajonetaanval lang als het ultieme bewijs van vechtlust en moed gezien. Door de evolutie van de bewapening, zeker door de opkomst van het machinegeweer, was dat een erg gevaarlijke ingesteldheid. Tijdens de eerste dag van de slag aan de Somme, op 1 juli 1916, verloor het Britse leger bijna 60000 man omdat ze gedwongen werden in dichte rijen op de Duitse stellingen af te marcheren. De grootste zorg van de Duitse soldaten was het afkoelen van de lopen van hun machinegeweren terwijl ze per minuut honderden Britten neermaaiden. Soms mochten de Britten hun geweren niet eens laden omdat hun oversten de overwinning enkel door een bajonetaanval wensten te bereiken.

De P1907 was een zwaardmes, te lang voor een mes en te kort voor een zwaard, en werd gebruikt door alle legers van het Britse Gemenebest (British Commonwealth Forces) voor het Short Magazine Lee Enfield geweer (SMLE). Het oorspronkelijke model was gebaseerd op de Japanse T30 en bezat eveneens een pareerstang. Aangezien de belangrijkste naties van de British Commonwealth elk hun eigen wapenfabrieken hadden, bestaan er Britse, Canadese, Australische en Zuid-Afrikaanse versies van deze bajonet.

Toen in 1914 bleek dat de pareerstang vaak achter prikkeldraadversperringen bleef hangen, sleep men die er bij vele bestaande modellen af. De vanaf toen nieuw geproduceerde P1907 bajonetten hadden geen pareerstang meer. Deze nieuwe versie was wel voorzien van een poetsgaatje (vaak verkeerdelijk oliegaatje genoemd).

Aan het begin van het lemmet, zowel links als rechts voor de pareerstang, staan er op Britse bajonetten grote aantallen stempels. De grote 1907 duidt het type aan, P(pattern) 1907. Daar net onder staat meestal de fabricatiedatum als “4 17” voor april 1917. De “X” betekent, dat de bajonet de buigtest doorstaan heeft.

Bekende producenten :

J. Chapman
Lithgow (Australië)
Mangrovite Belting Pty. Ltd. (Australië)
Orange (Australië)
Owens (Australië)
R. Mole
Rifle Factory Ishapore (Indië)
Royal Arms Factory, Enfield
Sanderson Bros. & Neubold
Slazenger (Australië)
Vickers, Crayford
Wilkinson Sword Company

Foto's :

Een P1907 zonder pareerstang maar niet voorzien van een poetsgaatje.
 
Het eerste type met pareerstang.   De 2de variant zonder pareerstang maar ook zonder poetsgaatje. De schroeven zitten omgekeerd geplaatst.
 
Een 3de variant zonder pareerstang maar met poetsgaatje. Dit is de meest courante versie.   Een in Australië (Lithgow) gemaakte P1907 met "AUSTRALIA" gestempeld in het hout links.

 

© www.bajonet.be